Floris en zijn Freightliner.

20 jaar geleden is voor deze sleepwagen gekozen omdat hij compleet geleverd werd, super licht composiet en met de mogelijkheid extreem zware assen te monteren.

Theus Dorrestein ( toen oprichter en eigenaar van Dorrestein Autoberging ) wilden een sleepwagen die minimaal 25 jaar meeging, nou dat lijkt makkelijk te lukken.

Ook een reden van aankoop was de exclusiviteit en uitstraling van de sleepwagen. Toen de sleepwagen in Nederland werd geleverd, is enkel de stuuruitslag verbeterd. Een Amerikaan is namelijk niet gemaakt om de bocht om te gaan. Het is nog steeds niet helemaal top, zegt Floris, als ik bijvoorbeeld een rotonde nader en ik moet 180 graden terug dan moet ik al steken op de rotonde.Floris is de trotse chauffeur van deze bijzondere en mooie afsleper.

Hij werkt vanaf 2003 bij Bergnet en is dus dit jaar al 17 jaar in dienst.

Hij heeft ook het geluk dat zijn vaste sleepwagen een dikke Actros is, en hij springt over op de Freightliner als er zwaar werk is.


Precies 20 jaar later strandt Floris op de A6 bij Urk met een defecte waterpomp. Dit is gelijk de eerste en enige keer dat hij met pech kwam te staan met de sleepwagen. Een andere reden van aankoop was de exclusiviteit en uitstraling van de afsleper en om neutraal bij dealers zoals DAF, Iveco en Mercedes over te komen. Een Amerikaanse sleepwagen die een gestrande vrachtwagen afsleept, staat beter dan dat er een Mercedes of ander Europees merk word


In de Freightliner zit een 6 cilinder lijnmotor van Cummins met 430 pk en achter die dikke motor zit een Eaton Fuller versnellingsbak met 10 versnellingen. De versnellingsbak is ongesynchroniseerd en dat houdt in "dubbel clutchen". Zelf gebruikt hij alleen de koppeling met wegrijden vanuit stilstand, maar hij rijdt er alweer 15 jaar op.

Floris geeft aan dat hij de enige is die ermee kan werken bij Bergnet. Floris geeft lachend aan: 'Blijft ie tenminste netjes'. En de topsnelheid van dit monster is 150km/u.


Foto's via Floris.